Beko

Healthy family

Čas je za zabavo! Ideje za jedi na otroških zabavah

Kateri otrok ne mara zabave? Zabave so seveda predvsem zabavne, a ob tem vključujejo tudi pomembno lekcijo, kako biti družaben in se znati igrati. Seveda je hrana precej pomemben del vsakega praznovanja. A na žalost je večina jedi na zabavah, kot so bonbon, pice, hot dogi, čipsi in podobno, polni sladkorja in nasičenih maščob.

Ni vam treba ponuditi ekstravagantne jedi, da bi naredili dober in zdrav rojstnodnevni meni za otroke. Zdrava prehrana ni nujno dolgočasna niti zakomplicirana. Da otrokom pripravite zdrave prigrizke in enostavne jedi na naslednji otroški zabavi morate uporabiti le nekaj originalnih trikov, ki jih bodo otroci oboževali. Berite naprej, če želite odkriti nekaj zdravih in zabavnih idej!

Poimenuj smoothije!

Kako zveni pisan in zdrav smoothie? Vse kar morate narediti je, da izberete zdrave sestavine in označite pijače z junaki risank, ki jih bodo vaši otroci prepoznali. Ustvarite sokovni bar, kjer lahko sokove oz. smoothije uredite po barvah ali zvrsti, vsakega v svoji flaš(k)I ali pa jih postrežete v kozarcih z označenim imenom. Spodaj najdete nekaj idej:

Za zelene smoothije ali sokove: Hulk, Shrek recimo. Poskusite narediti naš odlični Slastni obrambni smoothie!

Pink Parnter ali Maša in medved se bosta odlično podala k Večplastnem smoothiju z borovnicami in kokosom

Poskusite s Smoothijem iz banane in datljev in ga poimenutje Scooby Doo, Pumba, Piki Jakob.

Elsa, Pepelka ali Zvončica pa se bodo podale našemu Hitremu smoothiju z jagodičevjem.

Zdrave pica palčke

Tako otroci kot odrasli obožujemo pico, a je včasih ta izbira nekoliko manj zdrava, kot bi želeli. Cela pica mogoče ni najboljša ideja za prigrizke na zabavi, a zakaj ne bi testa razdelili na manjše delčke in naredili več manjših pic? Na ta način boste lahko eksperimentirali tudi z dodatki in okusi.

Ko so male pice pečene, vstavite paličice v ¾ globine pice in jih pustite stati v horizontalno dokler se ne ohladijo. Za serviranje jih lahko nabodete v podlago okrašenega (lahko uporabite papir za zavijanje) stiropora ali drugega primernega materiala. Če iščete načine, kako narediti pico bolj zdravo, poskusite naš recept za nemastno pico.

Samopostrežna postojanka

Otroci se radi sami odločajo že od mladih let. Če jih pustite, da izbirajo sami, je velika verjetnost, da bodo izbrali hrano, ki bi jo tudi vi. Kaj pa če bi vi lahko sami določili med kakšno hrano lahko izbirajo? Z ustvarjanjem samopostrežne postojanke boste dobili odlično rešitev.

Ideja je, da ustvarite prostor, kjer bodo otroci lahko sami vzeli tortiljo in jo napolnili z različnimi zdravimi izbirami. Da bo vse še bolj zanimivo, napišite ime vsake zdrave izbire, ki jo ponujate. Na tak način bodo otroci sami odkrivali nove okuse in ugotovili, kateri so jim všeč. Ko daste otrokom več različnih opcij, jim omogočite, da sami poskušajo nekaj novega, še posebej ko gledajo tudi ostale otroke, kako okušajo nove okuse.

Predlagamo vam nekaj idej, kako ustvarite samopostrežno postojanko s fokusom na tortiljah, nadevih in prelivih oz. pomakah.

Ste kdaj pomislili, da bi bila tortilja narejena iz cvetače? Sedaj lahko – tu najdete naš recept za cvetačno tortiljo! Tudi nadevi ne bodo noben problem, saj obstaja veliko odličnih opcij, ki jih otroci obožujejo.

Otroci obožujejo hamburgerje. Če jih naredite manjše in bolj zdrave bodo še posebej priljubljeni. Poskusite naše Mini lososove burgerje z lečinim humusom.

Najbrž ne bodo imeli nič proti Zavitkom s piščancem in špinačo – popoln recept za beljakovine, ogljikove hidrate in zelenjavo v enem obroku. Pa še tako zelo okusni so!

Odlična alternativa živalskim beljakovinam je Burger iz črnega fižola. Postrezite jih z narezano zelenjavo – paradižnikom, solato, korenčki ali ostalo zelenjavo, s katero bodo še bolj zdravi!

Klasični prelivi na zabavah največkrat vsebujejo sladkor, konzervanse in barvila. A dovolite, da vam predstavimo našo pomako iz pečene rdeče pese (tri različice). Pomake in prelivi so lahko okusne rešitve za zdrave “finger food” ideje.

Zdrava rojstnodnevna torta

Rojstnodnevna zabava ni popolna brez torte! Kar pa ne pomeni, da mora biti najbolj nezdrav del zabave. Zakaj ne bi poskusili zmešati bučk s čokolado?

Če obožujejo sadje, je tudi bananin kruh odlična izbira.

Za vse, ki ste bolj tradicionalni in je tipična torta vedno prisotna, tudi za vas se najde zdrava rešitev! Poskusite našo Rojstnodnevno torto v treh plasteh! Prepričani smo, da bo bodo otroci oboževali!