Beko

Healthy family

Kako pripraviti izbirčne jedce do tega, da jedo zelenjavo

  • 10

Imate težave s prepričevanjem svojih otrok, naj pojedo zelenjavo? No, niste edini. Vključevanje zadostnih količin raznolike zelenjave v otroški obrok je težka naloga in noben otrok se ne rodi kot ljubitelj zelenjave. Potreben je čas, veliko potrpljenja in nekaj pametnih taktik preden se izbirčen jedec pretvori v ljubitelja zelenjave. Včasih je dovolj, da zelenjavo serviramo v drugačni obliki ali da jo predstavimo na drugačen način. Nadaljujte z branjem in spoznali boste trike, kako otrokom zelenjavo predstaviti kot privlačno

Sledite pravilu šestih poskusov

To je zlato pravilo, ki ga bi moral vsak starš obvladati, če želi izbirčne jedce pripraviti do tega, da pokusijo novo jed. “Pravilo šestih poskusov” temelji na teoriji, da mora biti človek večkrat izpostavljen nečemu novemu, preden mu to postane domače. Pravilo je enostavno: otroci ne smejo reči, da jim določena jed ni všeč, preden je ne pokusijo ob šestih različnih priložnostih. Tako postane zelenjava poznana in zaupanja vredna jed. Presenečeni boste, ko boste videli, da bo otrok po šestih pokušinah spremenil svoje mnenje o zelenjavi. Ko to pravilo enkrat deluje, bodo otroci bolj odprti do pokušanja novih jedi.

Vključite otroke v celoten proces

Vključevanje otrok je dobra ideja, kadar jih želite seznaniti z novo jedjo. Prosite jih, da vam pomagajo izbrati zelenjavo in jo nato skupaj pripravite. Operite, skuhajte in postrezite. Naj se prepustijo domišljiji in ustvarijo krožnik, okrašen z zelenjavo različnih barv in oblik. Ponosni bodo na to, kar so sami pripravili in verjetnost, da bodo pokusili nekaj novega, bo večja.

Spreminjajte način priprave jedi

Pri nekaterih otrocih je težava v tem, kakšen občutek ima določena zelenjava in ne toliko, kakšen okus ima. Lahko poskusite različne načine priprave, da ugotovite, če je vašim otrokom kateri od načinov bolj všeč kot drug. Morda jim ni všeč dušen brokoli, radi pa imajo kremo iz brokolija. Morda ne marajo naribanega korenja, obožujejo pa dušenega v woku, ker je bolj sladek in okusen.

Zelenjava je tako pisana in raznolika, da so vaše možnosti neskončne: lahko jih pečete, dušite na kokosovem olju, da pridobijo sladkast okus, jih zmiksate, dušite ali jih postrežete surove. Stvar je samo v tem, da poskusite! In ko ste že pri tem, zakaj ne bi poskusili zamenjati vilico z žlico ali obratno? Včasih je res enostavno spremeniti mnenje izbirčnega jedca.

Dodajte jajce

Najbolj slastno idejo smo prihranili za konec. Še ena zelo priročna ideja, da pripravite svoje otroke, da pojedo zelenjavo, je, da dodate jajce. Za otroka je povsem v redu, če poje eno jajce na dan, če je le visoko-kakovostno. Če kuhano zelenjavo spremenite v omleto, ima to lahko čaroben učinek. Vaši otroci bodo zelenjavo morda začeli imeti celo radi.