Beko

Healthy family

Kuhajte z otroki, da se bodo seznanili z zdravo prehrano

  • 10

Otroci v kuhinji radi priskočijo na pomoč, pa tudi če to pomeni, da potresejo malo soli iz solnice. In ne samo to, komaj čakajo, da jed, ki so jo pripravili, tudi poskusijo (konec koncev se morajo prepričati, da je dobra). Otroke navaditi kuhati in pokušati jedi, ki jih sami pripravijo, jim bo v veliko pomoč pri spoznavanju zdravega načina prehranjevanja. S takimi, praktičnimi izkušnjami se bodo naučili več in bolj bodo pripravljeni sprejeti jedi, ki jih ponudite.

Otroci so si med seboj zelo različni. Nekateri bodo z veseljem pojedli vse, kar jim ponudite, drugi bodo bolj izbirčni. Tako je lahko večerja pravi izziv, saj večina otrok običajno spada v to drugo skupino. Seznanjanje otrok z določenimi navadami prehranjevanja je lahko dragoceno orodje v postopku njihovega spoznavanja zdrave prehrane.

Uživajte v kuhanju skupaj z otroci

Eden od najučinkovitejših načinov, da bodo otroci navdušeni nad večerjo je ta, da jih vključite v postopek kuhanja. Če iščete jedi, ki bi jih lahko pripravili skupaj z otroci, naj vas ne skrbi – ni vam treba skupaj stepati beljakov ali uporabljati nevarnih pripomočkov. Otroke veselijo že povsem enostavne stvari: poskusite jim nadeti predpasnik, kuharsko kapo, dajte jim kuhalnico in jih fotografirajte. Naj bodo zvezda trenutka. Obravnavajte jih kot pravega kuharskega mojstra! Nato jim zaupajte mešanje, dodajanje soli in začimb, razporejanje jedi na krožniku in nošenje na mizo in mnoga druga zabavna (a enostavna) kulinarična opravila. Zelo jim bo tudi všeč, če jih starši prosijo za strokovno mnenje: “Kaj misliš – ali ta jed potrebuje še malo tega?”.

Kuhanje je lahko zabavna igra, ki se jo lahko igra vsa družina in brez dvoma bo povečala zanimanje otrok za svojo prehrano. Želeli si bodo sesti za mizo in pokušati svoje stvaritve. To je tudi odličen čas, da spoznajo različne jedi, njihovo sestavo in okuse ter zakaj so določena živila tako pomembna za njihovo rast. Sicer bo ob koncu večera na kuhinjskem pultu več nereda, vendar se izplača.  Kasneje se lahko igra nadaljuje. Pretvarjajte se, da ste v restavraciji in so oni natakarji in kuhinjsko osebje. Pohvalite jih za slasten obrok, ki so ga pripravili. Ali pa se igrajte igro “Ugani, kdo je kuhar” in naj tisti, ki sedijo za mizo “uganejo”, kdo je pripravil jed, ki je pred njimi (vašemu otroku bo priznanje še kako všeč). Pustite svoji domišljiji prosto pot in lahko ste prepričani, da se bodo počutili vključene v igro, ki ste jo ustvarili zanje. Začeli si bodo želeti, da bi jim bila večerja všeč in mogoče, samo mogoče, jo bodo celo pojedli do konca!

Namenite se v kuhinjo in naj vaši otroci kuhajo!

Cilj nikoli ne sme biti ta, da se otroka prisili, da je: to ustvari neprijetno vzdušje, kakršnega si pri večerji gotovo ne želite. Ne silite jih, da jedo določene jedi, ne jezite se nanje in ne dajajte praznih obljub kot zamenjavo za ubogljivost. Bolje je, da načrtujete zabavne obroke, katere lahko pripravite skupaj z otroci ali načrtujete zabavne načine, kjer se lahko otroci ukvarjajo s hrano. To bo prineslo mnogo boljše rezultate. Celo otrok, ki ne kaže prav nobenega zanimanja za kuhanje, se lahko zabava s tem, da jedi porazdeli po krožnikih. Pot do tega, da bodo pravilno jedli, je dolga in težka, vendar je lahko tudi zabavna in zadovoljiva, ne glede na neštete izzive.